Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου χρειάζεται κάποια βοήθεια;
-Πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο για τον γονέα να διαπιστώσει από μόνος του κάποια δυσκολία. Αν αισθάνεται ότι κάτι τον προβληματίζει στη συμπεριφορά, στο λόγο, στην ομιλία ή στην ανάπτυξη του παιδιού του τότε καλό θα ήταν να απευθυνθεί
✔ Στον παιδίατρό του ή σε αναπτυξιολόγο
✔ Αν το παιδί πηγαίνει σχολείο, στους νηπιαγωγούς ή στους δασκάλους του
✔ Σε κέντρο Ψυχικής Υγείας ή Ιατροπαιδαγωγικό κέντρο, στο οποίο υπάγεται, με βάση την περιοχή στην οποία μένει (Λίστα)
✔ Στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ (Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης) στα οποία υπάγεται, πάλι με βάση στην περιοχή στην οποία μένει
✔ Στα δημοτικά ιατρεία περιοχών (που πραγματοποιούν αξιολογήσεις σε παιδιά)
✔ Σε κάποιο ειδικό κέντρο θεραπειών
Ποια είναι η διαδικασία αξιολόγησης στο κέντρο μας;
Η διαδικασία αξιολόγησης στο κέντρο μας πραγματοπoιείται ως εξής:
- Συνήθως ο γονέας/κηδεμόνας του παιδιού/εφήβου επικοινωνεί μαζί μας τηλεφωνικά, χρησιμοποιεί τη διαδικτυακή φόρμα επικοινωνίας ή αποστέλλει e-mail και αναφέρει το αίτημά του
- Ακολουθεί τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιον από τους επιστημονικούς υπεύθυνους του χώρου, λαμβάνεται σύντομο ιστορικό και ορίζεται ραντεβού αξιολόγησης για το παιδί/έφηβο με την ανάλογη ειδικότητα ή το συνδυασμό ειδικοτήτων, σύμφωνα με την ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού/εφήβου
- Πραγματοποιείται το ραντεβού αξιολόγησης του παιδιού/εφήβου και οι γονείς συμπληρώνουν ειδικά ερωτηματολόγια
- Ακολουθεί ραντεβού του ειδικού με τους γονείς όπου συζητούνται τα ευρήματα της αξιολόγησης και προτείνεται το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα για τις ανάγκες του παιδιού/εφήβου, εφόσον χρειάζεται. Δίνονται επίσης κατευθύνσεις και οδηγίες στους γονείς σχετικά με τις δυσκολίες του παιδιού/εφήβου.
Τα θεραπευτικά προγράμματα είναι ατομικά ή ομαδικά;
Τα θεραπευτικά προγράμματα κατά κανόνα είναι ατομικά εκτός κι αν συντρέχουν ειδικού λόγοι που τα παιδιά/έφηβοι χρειάζεται να παρακολουθήσουν και ή μόνο ομαδικά προγράμματα.
Ποια είναι η συχνότητα και η διάρκεια των συνεδριών;
Η συχνότητα των συνεδριών ορίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις δυσκολίες του κάθε ατόμου, παιδιού ή εφήβου.
Αποζημιώνονται οι θεραπείες από τα Ασφαλιστικά Ταμεία;
Οι θεραπείες αποζημιώνονται από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να διαθέτει το παιδί ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Φορέα (εγκεκριμένη από τον φορέα ασφάλισης) ή από ιδιώτη Αναπτυξιολόγο, Παιδοψυχίατρο ή Παιδίατρο.
Ποια είναι η διαδικασία αποζημίωσης των θεραπειών;
Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία αποζημίωσης των θεραπειών, ανάλογα με το Ασφαλιστικό Ταμείο στο οποίο ανήκει ο γονέας, ο οποίος ασφαλίζει το παιδί. Απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να προσκομίζονται είναι η ιατρική γνωμάτευση (παραπεμπτικό) με τις θεραπείες του παιδιού, η απόδειξη πληρωμής των θεραπειών από το κέντρο και μια βεβαίωση με τις ημερομηνίες που έχουν πραγματοποιηθεί οι συνεδρίες (παρέχονται επίσης από το κέντρο). Σε πολλά ταμεία η κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών γίνεται ηλεκτρονικά – δίνονται, και ως προς το συγκεκριμένο, σαφείς οδηγίες από το κέντρο- είναι καλό όμως να ενημερωθείτε από το ταμεία σας σχετικά.
Ποια είναι η αποζημίωση των θεραπειών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία;
-Η τιμή αποζημίωσης για κάθε θεραπεία ορίζεται από το εκάστοτε Ασφαλιστικό Ταμείο. Ενδεικτικά, ο ΕΟΠΥΥ ορίζει τις εξής τιμές:
15 ευρώ ανά συνεδρία λογοθεραπείας/εργοθεραπείας/ψυχοθεραπείας/ψυχολογικής υποστήριξης/συμβουλευτικής γονέων και 1,23 ευρώ ανά συνεδρία ειδικής διαπαιδαγώγησης. Για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία (όπως Τραπεζικών, Δημοσιογράφων, Ιατρών) οι τιμές ορίζονται από τα ίδια τα ταμεία, ποικίλλουν και είναι συνήθως ίσης ή μεγαλύτερης αξίας από τις τιμές που ορίζει ο ΕΟΠΥΥ. Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για το τι ακριβώς ισχύει, απευθείας από το ταμείο σας.
Πότε πρέπει να κατατίθενται οι αποδείξεις στο Ταμείο για να αποζημιωθεί ο γονέας;
Στα περισσότερα ταμεία ο χρόνος κατάθεσης είναι έως 6 μήνες από από την ημερομηνία έκδοσης της απόδειξης. Επειδή το κάθε ταμείο μπορεί να διαφοροποιεί ή να ορίζει διαφορετικό χρονικό διάστημα είναι καλό, πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, να ενημερώνεστε από το ταμεία σας.
Πότε αποζημιώνονται οι αποδείξεις των θεραπειών;
Συνήθως, το κάθε ταμείο έχει τους δικούς του χρόνους αποζημίωσης των θεραπειών. Σε γενικές γραμμές, το διάστημα αποζημίωσης για την κάθε απόδειξη κυμαίνεται από έναν μήνα έως τρεις μήνες (αυτό ισχύει μέχρι τώρα).
Τι πρέπει να προσέχουμε στην ηλεκτρονική κατάθεση αποζημίωσης των θεραπειών;
Ο αριθμός λογαριασμού (iban) που δηλώνει ο γονέας προκειμένου να του πιστωθούν τα χρήματα από το ταμείο πρέπει να ανήκει υποχρεωτικά στον γονέα στον οποίο είναι ασφαλισμένο το παιδί καθώς και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που χρειάζεται να συμπληρωθούν όπως ΑΦΜ, ΔΟΥ. Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται από το χώρο.
Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες;
Είναι δεκτές όλες οι πιστωτικές κάρτες.
Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν τα έξοδα των θεραπειών;
Ναι, υπάρχουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν τα έξοδα των θεραπειών, ανάλογα με το πρόγραμμα που έχετε. Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, ρωτήστε σχετικά τον ασφαλιστικό σας πράκτορα ή με την ασφαλιστική σας εταιρεία.